24 września 2021

Czyszczenie warzyw

Świeże warzywa to doskonały sposób na włączenie do swojej diety witamin, minerałów, błonnika i przeciwutleniaczy. Przed zjedzeniem naszych warzyw od dawna zaleca się spłukanie ich wodą, aby usunąć wszelkie niepożądane pozostałości z ich powierzchni. Jednak biorąc pod uwagę pandemię COVID-19, krążyło wiele nagłówków, które zachęcają do bardziej “radykalnych” sposobów czyszczenie warzyw przed ich spożyciem, co sprawia, że niektórzy zastanawiają się, czy woda wystarczy. W tym artykule omówimy najlepsze sposoby mycia warzyw.

Dlaczego czyszczenie warzyw jest tak ważne?

Powinieneś myć swoje produkty, niezależnie od tego, czy społeczeństwo jest w trakcie pandemii, czy nie, ponieważ produkty przechodzą przez kilka etapów, aby dostać się do Twojej kuchni (zbiór, pakowanie, wysyłka, umieszczanie na półkach w sklepie spożywczym, wkładanie do koszyka), ważne jest, aby upewnić się, że są tak czyste, jak to tylko możliwe. W końcu nie wiesz, gdzie była ta sałata z twojej sałatki ani kto ją dotykał. Ponadto spożywanie niemytych produktów może zwiększyć ryzyko zarażenia się chorobą przenoszoną drogą pokarmową.

Sposoby mycia warzyw

1. Myj ręce przez 20 sekund ciepłą wodą z mydłem przed i po przygotowaniu świeżych produktów. Bardzo ważne jest, aby mieć czyste ręce, zanim położysz je na stole.
2. Jeśli zaobserwujesz “siniaki” lub inne uszkodzenia, odetnij je.
3. Opłucz produkt i nóż PRZED obraniem, aby brud i bakterie nie przenosiły się z noża na warzywa.
4. Delikatnie ocieraj produkty, trzymając je pod czystą bieżącą wodą.
5. Użyj czystej szczotki do warzyw, aby wyszorować twarde produkty, takie jak np. ogórki. Płukanie połączone z lekkim szorowaniem (bez mydła) może również pomóc usunąć brud lub bakterie.
6. Osusz produkty czystą szmatką lub ręcznikiem papierowym, aby jeszcze bardziej zredukować liczbę bakterii, które mogą być obecne na warzywach.
7. Usuń zewnętrzne liście główki sałaty lub kapusty.