Cukrzyca to choroba przewlekła, która występuje gdy trzustka produkuje za mało insuliny lub kiedy pacjent nie jest w stanie wykorzystać tej insuliny we właściwy sposób. Pierwszymi objawami cukrzycy mogą być: częste oddawanie moczu, pragnienie oraz osłabienie i uczucie zmęczenia. Jeśli choroba nie jest leczona, może powodować powikłania takie jak: uszkodzenia nerwów, choroby nerek, problemy ze wzrokiem oraz miażdżyca.
Dieta cukrzycowa- jadłospis
Osoby cierpiące na cukrzycę muszą zwrócić uwagę na kilka istotnych aspektów swojej diety. Ponieważ cukrzyca jest chorobą przewlekłą, dieta cukrzycowa ma duży wpływ na samopoczucie i możliwości pacjenta. W diecie osób z cukrzycą ważna jest regularność posiłków- powinno ich być co najmniej 5 dziennie. Ponadto istotne jest spożywanie odpowiednio dużej ilości błonnika pokarmowego oraz ograniczenie soli do minimum. W diecie cukrzyków powinny też znajdować się produkty bogate w witaminę C i witaminę E- witaminy te pomagają w regeneracji komórek i mięśni. Chorym na cukrzyce zaleca się również spożywanie dużej ilości warzyw i owoców- szczególnie tych bogatych w witaminę A i witaminę B12.
Osoby chore na cukrzycę powinny unikać produktów bogatych w tłuszcze nasycone, cukier i sól. Należy ograniczyć spożywanie mięsa oraz wybierać te produkty, które zawierają mało tłuszczu. Tłuszcz jest źródłem energii, ale nadmierne jego spożycie może mieć negatywny wpływ na stan zdrowia cukrzyków.
More Stories
Obróbka CNC
Anhydryt W Krakowie, Nowym Sączu I Nowym Targu
Black Point – nowoczesne rozwiązania dla druku